sobota, 29 grudnia 2018

Paszteciki z bigosem

Pozostało Wam jeszcze sporo bigosu ze świąt? Możecie zrobić z niego paszteciki na Sylwestra :)








Składniki:
(ok. 20 sztuk)
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka mąki 
- 1 łyżeczka cukru.

Ciasto:
- 260 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania,
- szczypta soli,
- szczypta cukru do wypieków,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 70 g masła (stopionego),
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem).

Nadzienie:
- miseczka domowego bigosu.

Dodatek:
- sezam biały i czarny.

Wykonanie:
Rozczyn:
Do miski wkładamy i kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru drobnoziarnistego do wypieków oraz łyżeczkę mąki pszennej. Wlewamy 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!). 

Ciasto:
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Łyżką zagarniamy mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodajemy jajko i dalej mieszamy zagarniając mąkę. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut. Po tym czasie ciągle wyrabiając dodajemy powoli, partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski podsypanej odrobiną mąki. Ciasto jest lepiące i takie ma być. Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Grubość ciasta to minimum 0,5 cm, ale lepiej zostawić ciut grubsze. Możemy zrobić okrągłe bułeczki lub zwijamy ciasto w roladę i kroimy na paszteciki i tak w całości przenosimy pociętą roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwie rolady układamy obok siebie zostawiając niewielką odległość gdyż ciasto urośnie. Chcąc zrobić bułeczki, wykrajamy kółko za pomocą szerokiej szklanki/kubka, wykładamy 1  łyżkę bigosu. Zlepiamy i tworzymy kule wielkości piłeczki tenisowej lub ciut mniejsze, gdyż jeszcze one urosną. Bułeczki kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca wokół, gdyż urosną w piekarniku. Po włożeniu ciasta do blaszki pozostawiamy je na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, a następnie posypujemy sezamem ew. solą morską gruboziarnistą. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestygnięcia. 

Przepis na bigos (bez mięsa) tutaj:














Do zdjęć użyłam bigosu z kwaśnej i słodkiej kapusty, z boczkiem i kiełbaską, z dodatkiem pomidorów i  grzybów.




2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari