Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła+ odrobina do posmarowania blaszki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- ew. 2 łyżki śmietany 18%.
Pozostałe:
- 1 pomarańczowy pomidor,
- 1 łyżka masła,
- ok. 10 g żółtego sera np. Cheddar,
- ok. 300 g dyni (bez skóry),
- 1 cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- garść pestek dyni,
- garść pestek dyni,
- 1/2 kostki sera typu feta.
Sos:
- 2 jajka,
- 1/2 l mleka,
- ok. 330 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- 5 łyżek mąki,
- przyprawy:sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Śmietanę dodajemy tylko wtedy gdy ciasto jest za sypkie, gdy mamy za bardzo rzadkie dodajemy mąki. Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie blaszkę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto - kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Boczki także wyklejamy ciastem. Spód i boki nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20-30 min. do zarumienia w 180°C. Na podpieczone i trochę ostudzone ciasto wylewamy masę serową.
Sos:
Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze przez około 1 - 2 min. Wlewamy stopniowo mleko, dokładnie mieszając rózgą do ubijania jajek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z palnika, po lekkim ostudzeniu mieszamy z roztrzepanymi jajkami. A następnie trzemy żółty ser i dodajemy do masy.
Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na maśle (do zeszklenia) ok. 10min. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i chwilę jeszcze wszystko dusimy. Solimy, pamiętając, że ser i feta są już słone. Do sosu wrzucamy dynię z cebulką, oraz pestki dyni łuskane, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty. Dodajemy ser feta (kroimy w większą kostkę) Na wierzch tarty kładziemy plastry pomidora. Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się sosu. Wyjmujemy czekamy do ostudzenia. Najlepiej tartę kroić na drugi dzień. Tarta dobrze smakuje także na zimno, ew. można ją podgrzać w mikrofali czy piekarniku :) Podajemy z sałatką z roszponką (przepis tutaj).
Wow wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam przepis :)
Usuń