wtorek, 2 kwietnia 2019

Sałatka z batatów, cieciorki i granatu

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na coś dobrego, słodkiego i jeszcze żeby było zdrowo - tak powstała moja ostatnia sałatka ze słodkich ziemniaków, cieciorki, granatu, chipsów z jarmużu, pysznego słodkiego dressingu. Prawda, że uroczo wygląda? Smakuje obłędnie :)


Składniki:
- 2 bataty,
- garść świeżego tymianku,
- 1 granat,
- ok. 400 g ciecierzycy (z puszki/słoika),
- 1 czerwona cebula,
- 1/2 opakowania sera typu feta,
- 1 opakowanie roszponki,
- chipsy jarmużowe (2 garście),
- garść prażonych pestek dyni,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól.

Dressing:
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek.


Sos Tahini: 
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini, 
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego,
- 1 łyżka soku z cytryny, 
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 
- przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku). 



Wykonanie:
Dressing: 
Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, ew. zmieniamy proporcje w składnikach dressingu, gdyż każdy ma swoje upodobania, jedni wolą słodszy a inni kwaśniejszy smak.


Sos Tahini:
Ząbek czosnku wyciskamy. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Gotowy sos przekładamy do miseczki, chłodzimy w lodówce przed podaniem. 

Pestki prażymy na suchej patelni. 
Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie z oliwek, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym. 

Na duży talerz wykładamy roszponkę, następnie batata. Cebulę kroimy w cienkie krążki, kładziemy na warzywa. Następnie ciecierzycę odsączamy z wody, wysypujemy na talerz. Posypujemy granatem, chipsami z jarmużu, pokruszoną fetą. Następnie polewamy dressingiem i robimy kleksy sosem Tahini (ewentualnie tylko jednym z dwóch, który bardziej wolimy, ale takie połączenie dwóch sosów i smaków jest super!) 

Chipsy z jarmużu:
Jarmuż obtaczamy w odrobinie oliwy z oliwek i soli, następnie wykładamy na papier do pieczenia na 130°C na 30 min. (termoobieg) do chrupkości. 




















2 komentarze:

  1. ależ kolorowa, piękna sałatka. Nie jadłam nigdy sałatki z batatów i granatu. Super połączenie smaków! Mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari