poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową

Kolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. Od razu zrobiło się tu tak wiosennie i radośnie, prawda?




Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- szczypta soli.

Masa jabłkowa:
- 1 słoik (1 litrowy) jabłek musu/lub tartych ugotowanych (np. jabłka antonówka bez cukru),
- 1 galaretka cytrynowa i 1 szklanka wrzątku,
- ew. cukier do smaku.

Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe z cukrem i 3 szklanki wrzątku,
- kilka bez "róż" do dekoracji.

Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy, masło ucieramy z mąką, dodajemy resztę składników. W razie konieczności (zbyt sypkie ciasto dodajemy śmietany, zbyt klejące się dodajemy mąki). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra dół). Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 25x35. na papierze do pieczenia. Najlepiej ciasto uciskać ręką do blaszki, lub wałkować na papierze do pieczenia i przenieść go do blaszki.  Pieczemy ok. 20-30 min do suchego patyczka. W tym czasie podgotowujemy jabłka (użyłam gotowych tartych i wstępnie podgotowanych jabłek, z domowej spiżarni bez cukru. Jeśli nie mamy to używamy ok 2 kg kwaśnych jabłek, trzemy na tarce na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością wody do miękkości. Wyłączamy gaz, a następnie rozrabiamy galaretkę cytrynową z wrzątkiem i dodajemy do naszych jeszcze ciepłych jabłek. Mieszamy, wylewamy masę na podpieczony kruchy spód. Wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie rozrabiamy galaretkę brzoskwiniową z 3 szklankami wrzątku (mniej niż jest na opakowaniu wg przepisu producenta). Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Gdy galaretka zacznie być gęsta wylewamy na jabłka, a następnie wszystko ponownie chłodzimy. Kroimy aż wszystko będzie ładnie stężałe (po kilku godzinach). Do dekoracji użyłam domowych białych bezowych róży.

Przepis na bezowe róże (tutaj)



















2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari