Fajnym pomysłem na jadalne dekoracje świąteczne mogą być jajka marynowane w buraczkach. Prawda, że prezentują się zjawiskowo ? A do tego połączenie chrzanu wasabi i rzeżuchy tworzy idealną całość <3
Składniki:
- torebka barszczu czerwonego instant (np. Winiary) lub 2 szklanki koncentratu buraczanego,
- 500 ml wody,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 4/6 jajek ugotowanych na twardo,
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego,
- 3-4 liście laurowe,
- 1 burak (ugotowany),
- 3 łyżki octu.
Do dekoracji:
- 2 łyżki majonezu (użyłam Winiary),
- garść rzeżuchy,
- pasta wasabi (do smaku),
- ew. zielony barwnik spożywczy.
Wykonanie:
Buraka gotujemy w skórce do miękkości, a następnie obieramy i kroimy w plasterki lub na mniejsze części. Barszcz instant rozrabiamy z gorąco wodą ok. 0,5 l, następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy 3 łyżki octu. Do wysokiego słoika wkładamy przyprawy, pokrojonego buraka, jajka ugotowane na twardo (obrane ze skorupek). Zalewamy wszystko barszczem lub gotowym koncentratem z butelki. Przechowujemy w lodowce całą noc. Po przekrojeniu powstaje nam piękna różowa otoczka.
Sos:
Majonez blendujemy z rzeżuchą. Dodajemy do smaku pastę wasabi. W zależności od naszych upodobań co do ostrości. Ewentualnie aby uzyskać ładny zielony kolor dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Nakładamy łyżeczką na przekrojone jajka bądź przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Zrobilem, zaryzykowalem i kurde dobre:) faktycznie ciekawy smak,
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń