wtorek, 4 czerwca 2019

Wiosenno-letnia sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i truskawkami

Upały przyszły z dnia na dzień, a w takie dni nie mam ochoty na gotowanie obiadu. Polecam pyszną sałatkę :)



Składniki:
- 2 garście szpinaku baby,
- 4-5 truskawek,
- 6 pomidorów koktajlowych,
- 1/2 kostki sera typu feta,
- garść orzechów włoskich,
- garść borówki amerykańskiej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 dojrzałego awokado,
- 1/2 cytryny (sok).

Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- łyżka syropu klonowy/miódu/ksylitolu (do smaku).

Wykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki lub gdy są większe kroimy w ćwiartki, truskawki na grubsze plasterki. Kilka zostawiamy do dekoracji (kroimy na pół). Awokado kroimy na plasterki  spryskujemy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy fetę, orzechy i borówkę amerykańską. Wszystko polewamy dressingiem. Mieszamy.

Dressing:
Ocet balsamiczny łączymy z oliwą, doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz syropem klonowym. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari