wtorek, 28 maja 2019

Curry z ciecierzycą i chipsami z jarmużu

Coraz częściej lubię jeść szybkie dania bez mięsa, a to z uwagi jak słaba jest ostatnio jakość mięsa :( Na pewno nie zostanę weganką ale od czasu do czasu jem wege :) Polecam Ci moją wersję curry z ciecierzycą, z tofu i chipsami jarmużu :)



Składniki:
- 1 większa czerwona cebula,
- 1l passaty pomidorowej, 
- 1 kostka sera tofu (np. Biedronka),
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej gęsta śmietanka kokosowa),
- przyprawy: curry, ostra papryka, sól, pieprz, suszone pomidory w przyprawie, odrobina cynamonu, ew. szczypta kuminu i innych przypraw indyjskich np. tikka masala,
- 400 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki,
- garść chipsów z jarmużu (przepis tutaj) oraz garstka świeżego szpinaku baby.

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, dusimy na oliwie do miękkości. Następnie dodajemy passatę, ciecierzycę z puszki. Ser tofu kroimy w większą kostkę, dodajemy do garnka razem ze śmietanką kokosową. Przyprawiamy do smaku. Dusimy wszystko razem na małym ogniu z 10 min. do przejścia smaków.  Na koniec dodajemy liski szpinaku baby, do ozdoby chipsy z jarmużu oraz pokrojone tofu.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari