wtorek, 29 października 2019

Sałatka z figami

Ostatnio królują u mnie na obiad lekkie sałatki. Dziś będzie słono-słodka z figami, winogronami, gruszką, awokado i serem pleśniowym z dodatkiem prażonych ziaren.



Składniki:
- 1/2 opakowania mixu sałat,
- mix ziaren (słonecznik, dynia i piniowe),
- 1 dojrzałe awokado,
- mała gałązka winogron zielone/fioletowe,
- ser pleśniowy blue ok. 100g. (lub więcej),
- 2-3 świeże figi,
- 1 mniejsza soczysta gruszka.

Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki syropu klonowego/miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól (do smaku).

Wykonanie:
Na spód talerza kładziemy mix sałat, figi pokrojone w ćwiartki lub mniejsze części. Gruszkę obieramy ze skórki tak jak awokado. Tniemy w plasterki. Dodajemy winogrona. Na górę kładziemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę lub pokruszony. Ziarna prażymy na suchej patelni. Posypujemy górę, polewamy dressingiem. Mieszamy.

Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy.














2 komentarze:

  1. Świetna sałatka:) i pięknie podana :)
    Jeśli mogę zapytać, gdzie kupiłaś takie śliczne talerze?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari