sobota, 10 lipca 2021

Malinowa chmurka

To chyba jedno z moich ulubionych letnich ciast, zapraszam na malinową chmurkę :)



Składniki:
- 45 g cukru pudru,
- 100 g masła (schłodzonego),
- szczypta soli,
- 3 żółtka,
- ok. 180 g mąki,
- cukier waniliowy.

Dodatkowo:
- ok. 600 g malin,
- 600 ml śmietany 30/36%,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 galaretki malinowe (Winiary) + 4 szklanki wrzątku,
- ok. 2 łyżki drobnoziarnistego cukru (do smaku).

Beza:
- 3 białka,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy masło (pokrojone na mniejsze części), cukier puder, sól oraz żółtka. Całość siekamy, ugniatamy/mieszamy, aż powstanie jednolita kula. Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki cienko wałkujemy (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką), lub ugniatamy palcami na dno tortownicy 28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Pieczemy przez ok. 15-20 minut (do zarumienia i suchego patyczka). Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku, mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki. Maliny delikatnie płuczemy i odsączamy wodę. Wykładamy je na upieczony spód, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem (do smaku, pamiętając że beza jest słodka). Kładziemy na galaretkę wyrównujemy szpatułką. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Uwaga: Na górę kładziemy ostudzoną upieczoną bezę, najlepiej przed samym podaniem. W lodówce może zmięknąć.

Beza:
Białka ubijamy z solą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na papier do pieczenia. Obrysowałam okręg 28cm. i tak wykładamy bezę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni na 20 min. Następnie suszymy ok. 2 godziny w temp 90 stopni. Musi być chrupiąca.












4 komentarze:

  1. Och, ja też je uwielbiam :) Pięknie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zastanawiam się czy zamiast cukru (kryształu czy pudru) można dać syrop glukozowy albo ksylitol? zwykle unikam cukru, ale ciasto wygląda apetycznie i chętnie je wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak zachowa się ksylitol w ubijanej śmietance i galaretce ale w cieście kruchym nie ma problemu można zamienniki dać :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari