Kultowa karkówka w soku jabłkowym trochę zmodyfikowana podana z różowymi kopytkami.
Składniki:
- 500 g karkówki,
- 3 ząbki czosnku,
- suszona żurawina/rodzynki,
- 1/2 litra soku jabłkowego.
Marynata:
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2-3 łyżeczki musztardy Kętrzyński,
- 1 łyżka majeranku,
- 2-3 łyżki sosu sojowego, ew. sól,
- pieprz,
- odrobina oleju,
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Marynata musi być słona, najlepiej zrobić ją w miseczce i spróbować, a dopiero potem obtoczyć mięso. Karkówkę tniemy na paski, każdy dokładnie nacieram marynatą. Najlepiej dzień wcześniej. Pomiędzy plastry wkładamy czosnek pokrojony na pół i żurawinę/rodzynki. Mięso zalewam sokiem jabłkowym do 3/4 wysokości mięsa. piekę ok 1-1.5 godz. w żaroodpornym naczyniu w temp 180 stopni. do miękkości. Po ok. 30 min odkrywam naczynie i pieczemy jeszcze 30 min. Na koniec włączamy opcję grill, aby ładnie przyrumienić karkówkę. Podajemy z sałatą z pomidorkami i śmietaną i domowymi kopytkami zabarwionymi na chwilę w soku buraczkowym.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari