środa, 21 lipca 2021

Ciasto piernikowe z kremem i wiśniami

Zapraszam na pyszny "torcik" na bazie ciasta piernikowego, z kremem i kwaśnymi wiśniami z czekoladą. Ciasto jest obłędne. 


Składniki:
- 1 opakowanie Piernik Kętrzyński (750 g),
- 2,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 1-2 łyżki kakao,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka kostek do ozdoby,
- 250 g mascarpone,
- 250 g śmietanki 36%,
- 1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- 1/2 kg wiśni.

Wykonanie:
Ciasto Kętrzyński mieszamy z wodą i olejem. Dodajemy stopioną i przestudzoną czekoladę (w kąpieli wodnej), oraz kakao. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 min. Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do pieczenia na ok. 60 min 180stopni, pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, studzimy. Odkrajamy powstałą górkę. Śmietanę ubijamy z mascarpone i odrobiną cukru (do smaku). Ubity krem wykładamy na piernik, dekorujemy wiśniami, kruszymy gorzką czekoladą. 

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari