niedziela, 9 lutego 2020

Kawowe eklery

Od dzieciństwa uwielbiałam eklery, a dziś przychodzę do Was z moimi domowymi o smaku kawowym :)


Składniki:
Ciasto:
(ok.9 dużych eklerów)
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- szczypta soli.

Masa kawowa:
- 250 g mascarpone,
- ok. 250 ml śmietany 36%,
- 2 łyżki drobnoziarnistego cukru do wypieków,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. 

Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- ew. 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego,
- ew. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Dodatkowo:
- orzechy pokruszone.

Wykonanie:
W garnku gotujemy wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę (nie ściągając z ognia) cały czas mieszamy. Ciasto jest gotowe, gdy utworzy nam ładną plastyczną masę, która ładnie odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, przekładamy do misy miksera, czekamy, aż ciasto całkowicie się wystudzi. Jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku. Następnie ciasto mieszamy z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta - po jednym jajku dokładnie mieszamy, dopiero wtedy wrzucamy kolejne jajko. Czynności powtarzamy. Masę wyciskać na kwadratową, płaską blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia - mała rada: papier do pieczenia przykleiłam na rogach do blaszki masą z eklerów, dzięki temu papier podczas pieczenia nie będzie się unosić i nie będzie podnosić eklerów) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. Wilton 8B (wyciskane ciasto powinno mieć około 8 cm długości. Pamiętajmy, żeby zachować odstępy od siebie, gdyż eklery nam urosną. Pieczemy w temp. ok. 180ºC przez 25-30 minut. Eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przekrajamy wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy nakładamy masę kawową. Już podczas pieczenia eklerów robię masę, aby trochę stygła w lodówce. Możemy zrobić ją dnia poprzedniego, tak samo jak eklery. Górę przekrojonego eklera obtaczamy w roztopionej czekoladzie, przekładamy na kratkę do ocieknięcia nadmiaru czekolady. Na górę sypiemy pokruszone orzechy np. włoskie. 
Krem kawowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką Wilton np. 1M lub 8B i nakładamy na drugą cześć (spód) eklera.  Łączymy eklery, posypujemy pokruszonymi orzechami i przekładamy do lodówki do chłodzenia. W lodówce czekolada zastygnie i nie będzie już tak błyszcząca jak od razu po nałożeniu. Eklery mogą także zmięknąć, dlatego najlepiej podawać od razu do jedzenia :)

Krem kawowy:
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z mascarpone, dodajemy cukier (ok. 2 łyżki) i kawę rozpuszczalną ok. 1 łyżki (do smaku jaki lubimy). Przekładamy do lodówki do schłodzenia. Ewentualnie jak wyjdzie nam za rzadka masa możemy zrobić samo mascarpone z kawą lub do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną żelatynę.

Polewa:
Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej, ewentualnie dodajemy płaską łyżeczkę oleju kokosowego do idealnie gładkiej konsystencji. Możemy dodać jeszcze kawę rozpuszczalną, gdy lubimy mocno kawowe smaki.















4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari