Cudowny kolor, cudowny smak - tak sobie dogadzam podczas epidemii. Wystarczy kilka składników i sami wyczarujecie popularną różową kawę :)
Składniki:
- ok. 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu/syropu klonowego (do smaku),
- 1/4 szklanki soku z buraka (do smaku),
- ew. przyprawiamy cynamonem, małą szczyptą imbiru i kardamonu lub gotową mieszanką kawową np. Kamis do kawy.
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy z kawą, cynamonem, imbirem i cukrem. Mieszamy, aby kawa rozpuściła się. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z buraka (nie gotujemy mleka z sokiem, gdyż straci swój piękny kolor). Kawę przelewamy do wysokiej szklanki. Na koniec możemy spienić jeszcze odrobinę mleka i wyłożyć na górę naszej kawy, posypując liofilizowanymi malinami lub łyżeczką skruszonych buraków.
Będę musiał zrobić to latte dla swojej żony
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuń