czwartek, 23 kwietnia 2020

Zakwas na chleb


Domowy zakwas na chleb jest bardzo prosty tylko wymaga systematycznego "dokarmiania" i pilnowania i czekania na wyrośnięcie :)


Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (użyłam żytniej razowej typ 2000),
- 1/2 szklanki przygotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody,

Wykonanie:
Do dużego, wyparzonego i wysuszonego szklanego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się ciasta. Zakrywamy gazą lub oddychającą ścierką kuchenną i odkładamy w ciepłe miejsce. Wieczorem mieszamy. Kolejnego dnia dokarmiam zakwas ok. 3 łyżkami mąki i 4 łyżkami wody, mieszam. Wieczorem ponownie mieszam. I tak robimy przez kolejne 6 dni. Po 7 dniach zakwas powinien być już gotowy do pieczenia chleba. Gdy mamy w słoiku za dużo ciasta i za mocno nam rośnie możemy tyle ciasta wyjąć ile następnie dosypiemy nowej mąki i wody. Gdy już nauczymy się dokarmiać zakwas i będzie ładnie pachnieć zakwasem a nie octem, ja już dokarmiam go na oko. Trochę dosypuję mąki (nawet mniej niż 2000 np. 750, dolewam tylko odrobinę wody z filtra) i robię tak z rana i wieczorem, gdyż mój zakwas ciągle potrzebował dokarmiania. Chleb najlepiej piec 3-4 godziny po dokarmieniu gdy najbardziej pracuje. Gdy użyjemy zakwasu do reszty, który nam pozostał dodajemy mąki i wody (ponownie nawet w ciągu dnia czasem trzeci raz dokarmiamy go). Mój chleb robię wieczorem. Rano ok 8 dokarmiam, ok. 12 godziny zaczynam robić ciasto, a piekę dopiero jakoś o 18. Na późną kolację mam już pyszny świeży chleb. Przepis na chleb na blogu(klik na zdjęcie).

Uwagi:
- Po 3 dniach już powinniśmy zobaczyć jak zakwas buzuje. Pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Zakwaś lekko podniesie się i będzie miał lekko kwaśny zapach. 
- Jeśli na powierzchni naczynia wytrąci się woda, należy zmniejszyć ilość dodawanej codziennie wody, a dodać więcej mąki.
- Jeśli zauważysz pleśń - zakwas należy od razu wyrzucić! CAŁY!
- Co tydzień warto wymienić naczynie i przełożyć zakwas do nowego.
- Gdy zakwas nam zaczyna śmierdzieć octem/acetonem itp to znaczy że nie jest dokarmiony. Wtedy możemy dokarmiać z rana i wieczorem. 
- Gdy nie planujemy od razu pieczenia chleba i nie chcemy już dokarmiać zakwasu, wkładamy taki słoik do lodówki, może tak leżeć do 2 tygodni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari