czwartek, 23 kwietnia 2020

Zakwas na chleb


Domowy zakwas na chleb jest bardzo prosty tylko wymaga systematycznego "dokarmiania" i pilnowania i czekania na wyrośnięcie :)


Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (użyłam żytniej razowej typ 2000),
- 1/2 szklanki przygotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody,

Wykonanie:
Do dużego, wyparzonego i wysuszonego szklanego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się ciasta. Zakrywamy gazą lub oddychającą ścierką kuchenną i odkładamy w ciepłe miejsce. Wieczorem mieszamy. Kolejnego dnia dokarmiam zakwas ok. 3 łyżkami mąki i 4 łyżkami wody, mieszam. Wieczorem ponownie mieszam. I tak robimy przez kolejne 6 dni. Po 7 dniach zakwas powinien być już gotowy do pieczenia chleba. Gdy mamy w słoiku za dużo ciasta i za mocno nam rośnie możemy tyle ciasta wyjąć ile następnie dosypiemy nowej mąki i wody. 

Uwagi:
- Po 3 dniach już powinniśmy zobaczyć jak zakwas buzuje. Pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Zakwaś lekko podniesie się i będzie miał lekko kwaśny zapach. 
- Jeśli na powierzchni naczynia wytrąci się woda, należy zmniejszyć ilość dodawanej codziennie wody, a dodać więcej mąki.
- Jeśli zauważysz pleśń - zakwas należy od razu wyrzucić!
- Co tydzień warto wymienić naczynie i przełożyć zakwas do nowego.
- Gdy nie planujemy od razu pieczenia chleba i nie chcemy już dokarmiać zakwasu, wkładamy taki słoik do lodówki, może tak leżeć do 2 tygodni.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari