wtorek, 2 czerwca 2020

Mini serniczki na zimno z truskawkami

Smaki dzieciństwa to coś co wraca do nas po latach. Uwielbiam truskawki w każdej postaci, a szczególnie w lekkich deserach. Te mini serniczki są lekkie i bardzo apetyczne. 



Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 2 serki homogenizowane naturalne (ok. 400 g),
- 250 g mascarpone,
- 250 g śmietanki 30%,
- cukier (do smaku),
- 1/2 kg truskawek.

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie ok. 200 ml. (mniej niż na opakowaniu producenta). Studzimy, a następnie łączę z serkami. Mieszam, aby nie było grudek, ewentualnie dosładzam. Serki przekładam do pucharków, wkładam do lodówki do zastygnięcia. Po ok. 2-3 godzinach ubijam mascarpone ze śmietanką, aż do sztywności, dodaję z 2-3 łyżki drobnego cukru (do smaku).  Ubity krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskam na serek. Na górę dekoruję truskawkami pociętymi w kostkę i polanymi musem truskawkowym. 

Mus truskawkowy:
Połowę z truskawek blendujemy z cukrem (do smaku), robimy mus. Może być ciut słodszy niż serek czy krem.












5 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari