poniedziałek, 29 czerwca 2020

Zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce

Ta zupa jest pyszna lekko słodka, lekko słona idealne połączenie smaków dopełnione jajkiem w koszulce. Pyszności, polecam gorąco.




Składniki:
- ok. 400 g zielonego mrożonego groszku,
- bulion warzywny (ok. 1-2 szklanki),
- 1-2 łyżki oliwy Gallo Classico,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- 1/2 cebuli,
- odrobina śmietany 18%.

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na oliwie z oliwek. W tym samym czasie, groszek wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzącym bulionem do przykrycia go. Gotujemy do miękkości ok. 5 min. Dodajemy uduszoną cebulkę, wszystko blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mała rada: ja zazwyczaj wodę odlewam i dodaję mniej, a potem jak mam za gęstą konsystencję zupy dolewam więcej. Jeżeli chcemy uzyskać idealnie gładki krem, możemy przecedzić/przetrzeć go przez sitko. Na sitku zostaną pozostałości skórki groszku. Niektórzy je lubią niektórzy nie. Mi nie przeszkadza :) Na koniec skraplamy zupę odrobiną oliwy z oliwek Gallo. Możemy dodać do smaku odrobinę śmietany 18%.

Jajka w koszulkach: 
W garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy rozbite jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Zmniejszamy ogień, gotujemy ok. 3 minuty tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Jajko kładziemy na zupę. Smacznego 


Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne

https://smakgallo.pl/classico.html 

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari