Na wakacjach nad morzem to już tradycja, żeby kupić zapiekanki XXL. Każdy lubi te długie pyszne bułki, szczególnie pamiętamy smaki jak za dawnych lat. Najlepsze zapiekanki są jednak te domowe z dużą ilością składników, sera i sosami :)
Składniki:
- 1 bagietka lub 2 pół bagietki,
- 1/2 kg pieczarek,
- majonez do posmarowania bułek (Winiary),
- 1 cebula,
- ok. 400 g tartego żółtego sera (np. cheddar),
- szczypiorek i natka pietruszki,
- sól, pieprz, ketchup, lub sos mango-curry czy hamburgerowy,
- dla mięsożerców polecam dodać szynkę, podsmażony w kosteczkę boczek, lub cokolwiek mamy w naszej lodówce :)
Wykonanie:
Pieczarki obieramy i bardzo drobno kroimy w kosteczkę, tak samo cebulę. Cebulę dusimy na oleju z odrobiną masła do miękkości na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody i miękkości, przyprawiamy solą i pieprzem. Długie bagietki przekroiłam na pół, bo nie mieściły mi się w piekarniku. Pół bagietki tniemy na pół wzdłuż. Smarujemy cienką warstwą majonezu (najlepszy wg mnie to Winiary). Na to kładziemy pieczarki, ewentualnie kładziemy szynkę, posypujemy tartym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5-10 min do stopienia się sera. Po wyjęciu polewamy ketchupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Sos do hamburgerów
Sos mango-curry
smaki mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńmojego też :)
Usuń