Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki
- garstka świeżej kolendry,
- oliwa Gallo Classico,
- oliwa Gallo Classico,
- ok. 3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody,
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu,
- po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.
Sos Tahini:
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini,
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego (bądź jakiegoś wege),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy Gallo Classico,
- przyprawy: sól, kmin rzymski, cynamon, cukier (do smaku).
Dodatkowo:
- sałata,
- 1 awokado + sok z cytryny żeby nie ściemniało po obraniu,
- 1/2 granatu,
- 1 pomidor,
- tarty żółty ser (np. cheddar),
- 4-6 placków tortilli (kupiona lub domowe tortille przepis tutaj).
Wykonanie:
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki/kotleciki (wielkości orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oliwie. Odkładamy na talerz. Kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Tortille podajemy ze świeżymi warzywami, sosem Tahini, posypujemy granatem, serem. Zawijamy i grillujemy.
Frytki z batata:
Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie Gallo, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym.
UWAGA:
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!
Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
Ząbek czosnku wyciskamy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki, przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne
https://smakgallo.pl/classico.html
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
https://smakgallo.pl/classico.html
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
O mniam! i mam już pomysł na dzisiejszy obiad :) Tortilla bardzo dobrze smakuje z grilla ogrodowego nie wiem czy próbowałaś, ale polecam. Ciasto jest takie bardziej chrupiące :) Osobiście uwielbiam w okresie letnim przygotowywać dania nawet te obiadowe na grillu, ponieważ nie zużywam tyle tłuszczu, który nie odkłada się w moich boczkach.
OdpowiedzUsuńo tak grill jest super, szkoda że nie mam gdzie grillować, jedynie tylko elektryczny w domu :(
UsuńSos tahini + falafel... uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńto jest pyszne połączenie :)
UsuńPięknie, kolorowo! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńoj zdecydowanie :)
UsuńMoja żona ostatnio mi powiedziała że do naszego mieszkania kupiła https://lovecoffee.pl/pedrini/kawiarki .Ja mojej małżonce za to bardzo podziękowałem.
OdpowiedzUsuń