wtorek, 30 czerwca 2020

Tortilla z falafelem i warzywami

Fajnym pomysłem na obiad jest tortilla, do niej wszystko pasuje. Dziś wersja wege z dużą ilością warzyw i kuleczkami z ciecierzycy czyli falafelem. 


Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc), 
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku, 
- 1 pęczek natki pietruszki 
- garstka świeżej kolendry,
- oliwa Gallo Classico, 
- ok. 3 łyżeczki soli, 
- 1 łyżeczka sody, 
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu, 
- po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. 

Sos Tahini: 
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini, 
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego (bądź jakiegoś wege),
- 1 łyżka soku z cytryny, 
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy Gallo Classico, 
- przyprawy: sól, kmin rzymski, cynamon, cukier (do smaku). 

Dodatkowo: 
-  sałata,
- 1 awokado + sok z cytryny żeby nie ściemniało po obraniu,
- 1/2 granatu,
- 1 pomidor,
- tarty żółty ser (np. cheddar),
- surówka z czerwonej kapusty (przepis tutaj),
- 1 batat (frytki),
- 4-6 placków tortilli (kupiona lub domowe tortille przepis tutaj).

Wykonanie: 
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki/kotleciki (wielkości orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oliwie. Odkładamy na talerz. Kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Tortille podajemy ze świeżymi warzywami, sosem Tahini, posypujemy granatem, serem. Zawijamy i grillujemy. 

Frytki z batata:

Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie Gallo, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym. 

UWAGA: 
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej! 

Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.  
Ząbek czosnku wyciskamy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki, przed podaniem chłodzimy w lodówce.  

Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne

https://smakgallo.pl/classico.html 

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Dodaj smaku z Gallo!













6 komentarzy:

  1. O mniam! i mam już pomysł na dzisiejszy obiad :) Tortilla bardzo dobrze smakuje z grilla ogrodowego nie wiem czy próbowałaś, ale polecam. Ciasto jest takie bardziej chrupiące :) Osobiście uwielbiam w okresie letnim przygotowywać dania nawet te obiadowe na grillu, ponieważ nie zużywam tyle tłuszczu, który nie odkłada się w moich boczkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak grill jest super, szkoda że nie mam gdzie grillować, jedynie tylko elektryczny w domu :(

      Usuń
  2. Sos tahini + falafel... uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie, kolorowo! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari