Na obiad polecam Wam pyszne nogi kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej :)
Składniki:
- 6 nóg kurczaka,
- 1-1.5 kg ziemniaków (najlepiej takie nie rozpadające się idealne do pieczenia),
- 2 marchewki,
- sól, majeranek, olej.
Marynata:
- 4 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński,
- 2 łyżki miodu,
- sól, curry, tymianek, czerwona papryka, pieprz cayenne, ew. przyprawa do kurczaka złocistego,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 nóg kurczaka,
- 1-1.5 kg ziemniaków (najlepiej takie nie rozpadające się idealne do pieczenia),
- 2 marchewki,
- sól, majeranek, olej.
Marynata:
- 4 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński,
- 2 łyżki miodu,
- sól, curry, tymianek, czerwona papryka, pieprz cayenne, ew. przyprawa do kurczaka złocistego,
- 2 ząbki czosnku,
- olej.
Wykonanie:
Nogi marynujemy kilka godzin przed pieczeniem. Składniki na marynatę mieszamy, doprawiamy do smaku, obtaczamy z każdej strony nogi, dodajemy 2 ząbki czosnku przecięte na pół, wcieramy w kurczaka. W międzyczasie marchewkę tniemy w plasterki, ziemniaki obieramy, pozostawiamy w całości lub większe przekrajamy na pół. Warzywa chwilę podgrzewamy w garnku z majerankiem, solą i olejem, do równego obtoczenia. Wykładamy nogi do blaszki, dookoła układamy warzywa. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1.5 godz. Najpierw przykrywam blaszkę szkłem hartowanym, a następnie na ostatnie 30 min podpiekam opcją grill, aby skórka ładnie się zapiekła.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari