Dzień dobry, na weekendowe śniadanie polecam szakszukę z kurkami :)
- ok. 200 g kurek,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 1/3 kostki masła,
- odrobina oleju,
- 4 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól. pieprz (do smaku).
Wykonanie:
Dokładnie płuczemy kurki, następnie odsączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelnie na maśle z odrobiną oleju dusimy do miękkości. Dodajemy rozdrobniony czosnek. Solimy, pieprzymy. Większe kurki kroimy w kostkę, mniejsze zostawiamy w całości, dorzucamy do cebulki. Dusimy ok 5 min. Następnie pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na większą kostkę. Na podduszone kurki wrzucamy pomidory, delikatnie mieszamy i pozostawiamy tak, aż woda odparuje (nie mieszamy bo zrobi się przecier, a nie całe pomidory). Na to rozbijamy 4 jajka i dusimy, aż białko się zetnie. możemy na koniec przykryć pokrywką. Podajemy z pieczywem z masłem, pyszności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari