Zamieszczam dziś przepyszny, szybki i prosty przepis na faszerowane udka kurczaka z pieczarkami, w sosie szpinakowo-gorgonzola :)
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka bez kości,
- 1 duża cebula,
- ok. 500 g pieczarek,
- sól, pieprz,
- 3 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński,
Sos:
- ok. 100 g sera Gorgonzola,
- 3 brykiety mrożone szpinaku,
- sól, pieprz (do smaku),
- śmietana 30% ok. 250ml.
Dodatkowo:
- 2 garście rukoli,
- pomidorki koktajlowe.
Wykonanie:
Pieczarki tniemy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju dusimy cebulkę, dodajemy następnie pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Nadmiar wody wylewamy. Ostudzamy. Udka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z każdej strony solą. Od wewnętrznej strony smarujemy musztardą, nakładamy pieczarki ok. 1 łyżeczki, zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką, żeby się nie otworzyły. Następnie wszystkie roladki obsmażamy na patelni do zarumienienia, z każdej strony. Dno dużego żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, wrzucamy pozostałe pieczarki. Na to kładziemy roladki. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Pieczemy, pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, i włączamy opcję górnego grilla.
Sos:
Na patelnię po pieczarkach wlewamy śmietankę, brykiet szpinaku i gorgonzolę. Wszystko mieszamy i gotujemy do roztopienia sera i rozmrożenia szpinaku. Ewentualnie solimy, ale ser jest wystarczająco słony. Po zredukowaniu śmietanki powstaje gęsty sos.
Na rukolę kładziemy roladki, polewamy sosem, dodajemy pomidorki. Możemy zjeść bez niczego lub z ziemniakami/ryżem itp.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński
Doskonały pomysł na obiad. Na pewno wypróbuję na weekend
OdpowiedzUsuńsuper, polecam :)
Usuń