Święta już coraz bliżej. Co prawda u mnie w domu rodzinnym jada się zupę grzybową z uszkami, ale w tym roku święta będą inne. Zostaję w domu z moją najbliższą rodziną. Czas także na nowe tradycje. Postanowiłam wypróbować barszcz czerwony Dania Babci Zosi marki SYS. Zero chemii, pyszny smak, idealnie doprawiony. Do tego upiekłam pierożki z kapustą i pieczarkami, niebo w gębie. Polecam
Składniki:
Farsz:
- 200 g kapusty kiszonej,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, kminek, liść laurowy.
- 1 kostka rosołowa wołowa,
- 1 kg pieczarek,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- odrobina masła.
Ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki lub ciut więcej ciepłego mleka,
- 2 jajka+1 jajko do posmarowania ew. samo żółtko,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 1 płaska łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- 1 barszcz marki SYS Obiady Babic Zosi,
- odrobina cytryny/zakwasu buraczanego.
Wykonanie:
Kapustę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki wołowej rosołowej (najlepiej tej domowej) do miękkości doprawiamy do smaku (w zależności czy jest kwaśna i słona). Zbyt kwaśną i słoną możemy wypłukać na durszlaku pod kranem. Przestudzoną kapustę drobno szatkujemy.
Pieczarki tniemy w plasterki, lub na mniejsze kawałki, dusimy do miękkości na odrobinie masła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej ugotowaną kapustę.
Drożdże zasypujemy łyżką cukru, dodajemy 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka, sól i cukier, mleko i rozpuszczone lekko wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia pod ścierką. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, szklanką wykrajamy krążki, nakładamy farsz, lepimy pierogi. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Pieczemy góra-dół ok. 25 min. Wyjmujemy do wystudzenia. Przed samym podaniem możemy je na chwilę podgrzać w piekarniku aby ponownie były pyszynie chrupiące.
Barszcz robimy wg przepisu na opakowaniu producenta:
1. Zawartość torebki z warzywami wsyp do litra zimnej wody, dodaj 1 łyżeczkę masła lub oleju, gotuj przez 20 minut od zawrzenia.
2. Następnie mieszankę z przyprawami rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut.
3. Ugotowany barszcz odstaw przynajmniej na 10 minut. Odcedzamy.
Jest to bardzo pyszny i szybki barszcz czerwony o zdrowym składzie:
buraki suszone (68%), kwas: suszony kwas mlekowy, cebula suszona, sól morska, marchew suszona, majeranek, czosnek, ziele angielskie, pieprz.
Dla dodania większej kwasowności dodałam odrobinę domowego zakwasu buraczanego. Możemy przyprawić do smaku także cytryną/kwaskiem cytrynowym. Podajemy z pieczonymi pierogami.
Post powstał we współpracy z marką SYS Dania Babci Zosi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari