Już długi czas zbierałam się za zrobienie cake pops, ale bałam się że to mega trudne. Co się okazało? Są one mega proste i efektowne. Dzieci uwielbiają takie lizaki.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 opakowania piernika Kętrzyński (1/2 z 750 g),
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao.
Cake pops:
(ok. 12 sztuk)
– ok. 230 g upieczonego ciasta,
– 60 g serka mascarpone,
– 40 g roztopionej gorzkiej czekolady.
Do dekoracji:
– 250 g gorzkiej czekolady min 70% kakao,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao.
Cake pops:
(ok. 12 sztuk)
– ok. 230 g upieczonego ciasta,
– 60 g serka mascarpone,
– 40 g roztopionej gorzkiej czekolady.
Do dekoracji:
– 250 g gorzkiej czekolady min 70% kakao,
- solone precelki,
– olej kokosowy (kilka łyżeczek),
– draże czekoladowe koloru czerwonego,
- draże cukrowe oczy,
– patyczki do cake pops lub papierowe słomki,
– wykałaczki,
– gąbka florystyczna/steropian lub stojak na cake pops.
– draże czekoladowe koloru czerwonego,
- draże cukrowe oczy,
– patyczki do cake pops lub papierowe słomki,
– wykałaczki,
– gąbka florystyczna/steropian lub stojak na cake pops.
Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto do ostygnięcia. Ciasto rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałeczki. Zeschnięte brzegi możemy odciąć lub użyć ciasta po 2 dniach (będzie bardziej miękkie). Pokruszone ciasto odstawiamy na bok.
Mascarpone i roztopioną czekoladę dodajemy do miski z pokruszonym ciastem. Całość zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto powinno być wilgotne i plastyczne. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na ok.15 min. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę na polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej w metalowej misce. Aby czekolada miała bardziej lejącą się konsystencję dodajemy kilka łyżeczek oleju kokosowego. Gęsta i ziarnista polewa to efekt zbyt mocnego podgrzewania czekolady.
Przygotowujemy 12 patyczków do cake pops. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Czubek patyczka, ok. 1/2-1 cm maczamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, uważając żeby nie przebić na wylot. Patyczki wciskamy w gąbkę florystyczną. Nabite cake pops wkładamy do lodówki na ok.5 min, tak aby patyczki zastygły w cieście.
Jeśli czekoladę trzeba upłynnić (przeważnie jest zbyt gęsta) dodajemy 1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub więcej. Polewa powinna swobodnie spływać z łyżeczki. Dzięki olejowi kokosowemu nabierze fajnego aromatu. Przed oblewaniem cake popsów należy postukać w dno naczynia z czekoladą, mocno ręką lub uderzyć naczyniem kilka razy o blat. Dzięki temu pęcherzyki powietrza znikną, a nasza polewa będzie gładka. Gdy pęcherzyki jednak pojawią się nakłuwamy je szybko wykałaczką. Po lekkim schłodzeniu cake pops zanurzamy płynnym ruchem w czekoladzie. Jej nadmiar bardzo delikatnie strzepujemy z kulki stukając dłonią w patyczek, możemy również postukać patyczkiem o brzeg naczynia. Obracamy patyczki z kuleczkami wokół własnej osi. Po wystygnięciu polewy zamaczamy odrobinę czekolady na czubek wykałaczki, a następnie na drażetki które przyklejamy na cake popsy. Uszy renifera robimy z połamanych precelków delikatnie łamiąc je na pół. Nie jest to jednak proste, gdyż są bardzo delikatne i kruszą się po całości. Połówki precelków wciskamy w cake popsy. Udekorowane lizaki wciskamy ponownie w gębkę florystyczną i kładziemy do lodówki i tak je przechowujemy aż do podania.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari