czwartek, 17 grudnia 2020

Wilgotny keks

Dziś polecam Wam wilgotny, z dużą ilością bakalii, pyszny świąteczny keks.



Składniki:
- 300 g masła (pokojowa temp),
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 4 jajka (temp. pokojowa),
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1/4 szklanki whisky,
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/2 szklanki mieszanki keksowej,
- 1/3 szklanki orzechów włoskich, pokruszonych,
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych.

Lukier:
- ok. 240 g cukru pudru,
- wody/soku z cytryny (tyle ile potrzeba aby uzyskać gęsty ale lejący się lukier) ok. 20 łyżek.

Wykonanie:
Wszystkie składniki najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Sok wraz z alkoholem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy wszystkie bakalie, wiórki, pokruszone orzechy, mieszamy i odstawiamy do czasu, aż bakalie napęcznieją i wchłoną płyn. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy miksera wkładamy masło i ucieramy (na najwyższych obrotach) przez ok. 3-5 minut aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy bakalie, mieszamy wolniej. Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy powoli do połączenia składników. Masę wylewamy do keksówki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny aż patyczek będzie suchy. Studzimy na kratce, polewamy lukrem, ozdabiamy orzechami, wiórkami i żurawiną.

Lukier:
Wodę mieszamy z cukrem pudrem, ma być gęsty, ale nadal lejący się. 






















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari