Dzień dobry, mam dla Was wspaniały szybki sernik, idealny na niedzielę :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła (zimnego),
- opcjonalnie 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- ok. 50 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
- 1 kg sera twarogowego zmielonego (z wiaderka),
- ok. 4 łyżki miodu cytrynowego i 3 łyżki miodu ze spiruliną niebieskiego (Pasieki Rodziny Sadowskich),
- żelatyna 4 łyżeczki + 1/3 szklanki gorącej wody,
- cukier drobnoziarnisty (do smaku),
- sok z 1 limonki.
Dodatkowo:
- Suszone płatki kwiatów - róża, piwonie,
- liofilizowane maliny,
- plasterki limonki,
- niesolone pistacje,
- listki mięty,
- mini beziki.
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto (może nam trochę zostać więc ja zamroziłam). Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 20min do zarumienienia. Wyjmujemy studzimy.
Masa serowa:
Ser mieszamy z cukrem i miodem (miód możemy troszkę podgrzać, aby łatwiej było mieszać lub rozrobić go w niewielkiej ilości ciepłej wody do uzyskania pięknego zielonego koloru). Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Niewielką ilość masy serowej dodajemy do żelatyny a następnie dodajemy całość żelatyny do sera. Mieszamy. Dodajemy sok z limonki, doprawiamy do smaku cukrem.
Masę serową wylewamy na kruchy spód, chłodzimy. Dekorujemy najlepiej przed podaniem. Maliny liofilizowane jak i beziki kruszymy.
Post powstał we współpracy z Miodami Pasieki Rodziny Sadowskich
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari