- Szparagi (pęczek),
Sos beszamelowy:
- 15 g masła,
- ok.20 g mąki pszennej,
- ok. 250 ml mleka,
- sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa,
Dodatkowo:
- Prażone płatki migdałów,
- parmezan,
- czarny sezam dla ozdoby, koperek.
Wykonanie:
W osolonej wrzącej wodzie gotujemy szparagi ok. 8min. W tym czasie robimy sos beszamelowy. Topimy w garnku masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Ciągle mieszając wlewamy mleko aż powstanie gładki sos. Solimy i pieprzymy, dodajemy gałkę. Polewamy nim szparagi, płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy serem tartym, płatkami i sezamem z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari