czwartek, 4 listopada 2021

Pizza z anchois


Dzień dobry, pierwszy raz kupiłam w Biedronce anchois w słoiczku (akurat jest "tydzień włoski"). Postanowiłam je wrzucić na pizze i był to super pomysł :)




Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłej (przygotowanej wody),
- 1 łyżka stołowa oleju,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.

Sos na pizze:
- 3-4 łyżeczki passaty pomidorowej/koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, bazylia, oregan, ew. cukier (do smaku).

Pozostałe składniki:
- 1 małe opakowanie anchois,
- czerwona cebula,
- starty ser Mozzarella,
- pomidorki koktajlowe.

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ok. 36°C), dodajemy łyżeczkę cukru, następnie odstawiamy na 5 - 10 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę, wsypujemy ją do miski, wlewamy rozrobione drożdże, łyżkę oleju, 1,5 łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 3 równe części, odkładamy jeszcze na 10 min pod ścierkę. Następnie formujemy spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Kładziemy sos pomidorowy, ser tarty, anchois, cebulę, pomidorki pokrojone na połówki. Pieczemy na wysmarowanej dobrze olejem blaszce ok. 10-15 min. w 220°C. Posypujemy świeżą bazylią.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari