sobota, 30 października 2021

Halloweenowe babeczki bandaże

Chyba to są najbardziej przeraźliwe babeczki jakie do tej pory zrobiłam. Chyba przez tą krew stają się potworne ;)



Składniki:
(12 babeczek)
- 300 g mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- sok z połówki cytryny,
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,
- 12 łyżeczek lemon curd.

Krem maślany:
- 200g masła,
- 200 g cukru pudru,
- odrobina mleka.

Bandaż:
- biała masa cukrowa do figurek (Saracino),
- krew: np. gęsty syrop wiśniowy lub barwnik spożywczy w żelu,
- szkło: izomalt lub żelatyna spożywcza w listkach lub kawałek plastikowej butelki (jednak na to trzeba uważać jedząc), 
- oczy cukrowe.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Do składników wyciskamy sok z połówki cytryny (uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Zalewamy ciastem połowę formy na muffiny. Nakładamy łyżeczkę lemon curd (domowy przepis), następnie dopełniamy formę resztą ciasta. Musimy pamiętać, żeby zostawić trochę miejsca gdyż muffiny trochę urosną. Krem cytrynowy jest słodki, nadaje fajny aromat. Dzięki niemu muffiny nie są suche. Piec ok. 20 - 25 minut do zarumienienia się babeczek i suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu babeczek, smarujemy kremem maślanym cienką warstwę. 

Krem maślany:
Masło wyjmujemy z lodówki musi być pokojowej temp i bardzo miękkie. Ubijamy je na wysokich obrotach, aż uzyska białawy kolor. Następnie dodajemy cukier puder,  dolewamy odrobinę mleka i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny. Smarujemy cienką warstwą kremu każdą babeczkę, a następnie dekorujemy masą cukrową. 

Dekoracje bandaże:
Ugniatamy w ręce masę cukrową, aby stała się elastyczna. Następnie walkujemy cienko podsypując cukier puder. Kroimy w paski tworząc bandaż. Układamy i tniemy bandaże. Oczy przyklejamy na masę maślaną. Polewamy syropem lub zostawiamy bez "krwi".  Gdzieniegdzie możemy wcisnąć "szkło". 

Izomalt topimy w garnuszku, następnie czekamy chwilę aż będzie gęstnieć. Wylewamy ostrożnie na matę silikonową. Czekamy aż wystygnie. Łamiemy.  







 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari