czwartek, 10 lutego 2022

Szybkie curry

Uwielbiam szybie curry, polecam ten przepis :)



Składniki:

Marynata:
- 2 łyżki jogurtu greckiego, 
- odrobina soku z limonki,
- 2 ząbki czosnku, 
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 1-2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 
- łyżka sosu sojowego.
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.

Pozostałe:
- podwójna pierś kurczaka/ lub 5 udek bez kości, 
- kilka plasterków imbiru,
- klarowane masło do smażenia,
- 1 duża cebula,
- 1 puszka pomidorów (z sosem),
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca,
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego i ew. łyżka cukru trzcinowego,
- świeża kolendra.

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Robimy marynatę, wszystkie składniki łączymy, mieszamy i obtaczamy w kurczaku. Zostawiamy tak na 30 min. W tym czasie cebulę kroję w piórka, duszę na maśle razem z imbirem. Po ok. 2 minutach dodaję pierś kurczaka, obsmażam, następnie dodaję pomidory, mleczko kokosowe. Duszę do miękkości mięso, na koniec dodaję śmietanę i zblendowane nerkowce. Doprawiam do smaku cukrem, lub sosem sojowym/solą, ew. przyprawy które użyłam do marynaty, czasem dodaję więcej curry albo garam masala. Podajemy z ryżem np. basmati kleksem śmietany i świeżą kolendrą. Na górę posypuję jeszcze prażone na suchej patelni pokruszone nerkowce.










4 komentarze:

  1. musi być pyszne! zapisuje przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wygląda bardzo dobrze i z przyjemnością go wypróbuję, bo curry to coś pode mnie:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari