Składniki:
Marynata:
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- odrobina soku z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 1-2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
- łyżka sosu sojowego.
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.
- łyżka sosu sojowego.
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.
Pozostałe:
- podwójna pierś kurczaka/ lub 5 udek bez kości,
- kilka plasterków imbiru,
- podwójna pierś kurczaka/ lub 5 udek bez kości,
- kilka plasterków imbiru,
- klarowane masło do smażenia,
- 1 duża cebula,
- 1 puszka pomidorów (z sosem),
- 1 duża cebula,
- 1 puszka pomidorów (z sosem),
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca,
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego i ew. łyżka cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego i ew. łyżka cukru trzcinowego,
- świeża kolendra.
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Robimy marynatę, wszystkie składniki łączymy, mieszamy i obtaczamy w kurczaku. Zostawiamy tak na 30 min. W tym czasie cebulę kroję w piórka, duszę na maśle razem z imbirem. Po ok. 2 minutach dodaję pierś kurczaka, obsmażam, następnie dodaję pomidory, mleczko kokosowe. Duszę do miękkości mięso, na koniec dodaję śmietanę i zblendowane nerkowce. Doprawiam do smaku cukrem, lub sosem sojowym/solą, ew. przyprawy które użyłam do marynaty, czasem dodaję więcej curry albo garam masala. Podajemy z ryżem np. basmati kleksem śmietany i świeżą kolendrą. Na górę posypuję jeszcze prażone na suchej patelni pokruszone nerkowce.
musi być pyszne! zapisuje przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjest super, polecam :)
UsuńPrzepis wygląda bardzo dobrze i z przyjemnością go wypróbuję, bo curry to coś pode mnie:D
OdpowiedzUsuńoj to curry jest super polecam :)
Usuń