piątek, 4 marca 2022

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem, pamiętacie te szybkie ciasto bez pieczenia?


Składniki:
- 1/2 szklanki mleka uht,
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, gdyż dodatki są też słodkie),
- 4 łyżki kakao,
- 200 g masła,
- 2 pełne szklanki pełnego mleka w proszku,

Dodatkowo:
- herbatniki (tak na oko ok 6 sztuk), 
- garść żurawiny, 
- posiekane orzechy laskowe i włoskie,
- wiórki kokosowe na górę bloku.

Wykonanie:
Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy w garnku, do stopienia masła i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając (do otrzymania jednolitej masy). Dodajemy połamane herbatniki, orzechy i żurawinę. Masę wykładamy do formy małej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Górę możemy posypać wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ps. Gdy ciasto wydaje się za luźne, dodajmy więcej mleka w proszku. Ciasto wylewając do blaszki powinno być dość gęste. Jak będzie za rzadkie, może nie zastygnąć. W takim wypadku polecam posmarować nim wafle (oczywiście wtedy musi być bez bakalii).











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari