wtorek, 24 maja 2022

Sernik na zimno z galaretką i musem truskawkowym

Mogłabym jeść serniki codziennie :) Ten serniczek na zimno jest cudowny lekki, na pewno Wam zasmakuje :)


Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Kętrzyński,
- 1/2 kostki masła,
- ok. 1 łyżka śmietany,
- szczypta soli.

lub przepis na szybkie kruche ciasto:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła (zimnego),
- ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- ok. 1 łyżka śmietany 18%.

Masa serowa:
- serek naturalny 400 g,
- 1 serek mascarpone 500 g,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- ok. 4 łyżki cukru (do smaku).

Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1,5 szklanki wrzątku,
- ok. 1/2 kg truskawek.

Mus truskawkowy:
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1 szklanka wrzątku, 
- śmietana 30% (ok. 330 ml),
- ok. 1 łyżka cukru (do smaku).

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. Tortownicę rozmiaru ok. 24cm wykładamy papierem do pieczenia.  Wyjmujemy ciasto rozwałkowujemy lub ugniatamy ręką w tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-30 min w 180stopniach do zarumienienia i suchego patyczka.  Wyjmujemy do wystudzenia. Do pomocy użyłam rantu cukierniczego, lub wystarczy mieć wyższą tortownicę, żeby zmieściły się w niej wszystkie warstwy sernika.  W tym czasie robimy masę serową. Ser i mascarpone z dodatkiem cukru mieszamy. Żelatynę rozrabiamy z odrobiną wody, dodajemy stopniowo do niej masę serową, a następnie wszystko dodajemy i mieszamy.  Wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do lodówki do tężenia. W tym czasie rozrabiamy galaretki w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki wykładamy na masę serową. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę. Wkładamy ponownie do  lodówki. Kolejne 2 galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru (galaretki są też słodkie) na sztywno. Następnie powoli mieszamy śmietanę z galaretkami. Wylewamy na ciasto, wkładamy do tężenia na kilka godzin. 

Mała rada:
Jeżeli chcemy żeby mus truskawkowy był delikatniejszy i bardziej puszysty jak ptasie mleczko, możemy dodać tylko 1 galaretkę do śmietany 30%, ale poziom ciasta i warstwy będzie niższy.


Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

















2 komentarze:

  1. Witam, czy śmietana do musu ma być 18% czy 30-36 %. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mus będzie delikatniejszy ze śmietaną 30%, zapomniałam dopisać ale robiłam inne ciasto i dawałam śmietanę 18% wtedy wychodzi bardziej jak galaretka z jogurtem tylko że ze śmietaną :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari