wtorek, 28 czerwca 2022

Bułeczki drożdżowe z twarogiem i truskawkami

Sezon na truskawki powoli się kończy, ale nie mogło u mnie zabraknąć pysznych letnich drożdżówek z twarogiem i truskawkami :)



Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1/2 kg mąki,
- 1/2 kostki drożdży (50g),
- 1/2 łyżeczki soli,
- ok. 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostki masła stopionego,
- odrobina stopionego masła (na wierzch do posmarowania),
- 1/2 kg truskawek,
- ok. 300 g twarogu+ ok.2 łyżki cukru drobnoziarnistego.

Wykonanie:
Do mleka dodaję cukier, drożdże rozrabiam. Wlewam do misy miksera na mąkę. Dodaję sól, stopione przestudzone masło, wyrabiam ciasto. Robię kulki, kładę na płaską blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowuje trochę odstępu, gdyż jeszcze urosną. Ciasto odkładam w ciepłe miejsce, przykrywam ścierką. Następnie po urośnięciu (ok. 30 min- 1 godzina), smaruję wierzch stopionym masłem, wgniatam małą szklankę/kieliszek do środka. W dole układam twaróg rozrobiony z cukrem, oraz truskawkami. Oczywiście możemy dodać kruszonkę. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni góra-dół na ok. 20-30 min. do ładnego zarumienienia. Wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, ja zostawiłam je bez niczego. Na drugi dzień jak bułeczki staną się twardsze, możemy podgrzać je chwilę w mikrofali, zrobią się super świeże, ciepłe i i jeszcze smaczniejsze. 















2 komentarze:

  1. jutro idę po truskawki wyglądają pysznie, a piwonie i truskawki super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari