Dzień dobry, na weekendowy wieczór polecam super przekąskę: hummus pietruszkowy z karmelizowaną marchewką :)
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g),
- 3 łyżeczki pasty Tahini (bądź 50 g zmielonego białego sezamu),
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- odrobina wody z ciecierzycy (do uzyskania odpowiedniej konsystencji),
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek natki pietruszki.
Marchewki:
- 5 młodych marchewek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka miodu.
Wykonanie:
Ciecierzyce odsączamy z wody (wodę pozostawiamy do innego wykorzystania np. na mus czekoladowy przepis tutaj). Wszystkie składniki przekładamy do blendera, miksujemy. Dodajemy sok ok. 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, oraz wodę po ciecierzycy - do uzyskania bardziej rzadkiej konsystencji hummusu. Po uzyskaniu jednolitej masy, przyprawiamy do smaku.
Marchewki dobrze myjemy i szorujemy. Robimy marynatę: wszystko mieszamy. Grubsze marchewki przecinamy na pół wzdłuż, mniejsze możemy zostawić w całości. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Marchewki smarujemy marynatą. Pieczemy w 180stopniach ok. 20-30 min. Marchewki maczamy w hummusie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari