Te danie jest super bo możemy zrobić z tego co akurat mamy pod ręką w lodówce. Pyszne grillowane warzywa dodatkowo pierś kurczaka i kasza kuskus z dodatkiem orzeźwiającego ziołowego dipu.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 opakowanie pieczarek,
- podwójna pierś kurczaka (można pominąć),
- ser halloumi,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyros, przyprawa do dań greckich,
Dodatkowo:
- 1 szklanka kaszy kuskus,
- świeży zielony groszek cukrowy,
- łyżeczka kurkumy,
- 1 ogórek,
- oliwa z oliwek.
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego np. greckiego,
- kilka listków świeżej mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina bazylii,
- garstka świeżego koperku,
- sól, cukier (do smaku).
Post powstał we współpracy z marka HalfPrice https://www.halfprice.eu/pl/
Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy 1/2 opakowania przyprawy gyros, polewamy odrobinę oliwy z oliwek. Odstawiamy. W tym czasie warzywa i ser halloumi kroimy w większą kostkę, cebulę i pieczarki w plasterki. Pomidorki możemy pozostawić w całości lub przekroić na pół. Cebulę chwilę podduszam na patelni, solę i przyprawiam pieprzem. Warzywa solę i przyprawiam mieszanką ziół greckich, polewam oliwą z oliwek (także kupioną w HalfPrice). Wszystkie warzywa możemy poddusić na patelni grillowej lub wszystko zapiekamy razem z kurczakiem w piekarniku nagrzanym do 180stopni na 30 min. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy ser halloumi. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm nad kaszą, odrobinę solimy dodajemy kurkumę. Na koniec wrzucamy jeszcze zielony groszek cukrowy i mieszamy. Czekamy chwilę aż woda się wchłonie.
Dip:
Do jogurtu wyciskam czosnek, świeże zioła kroję na drobno, dodaję przyprawy, lekko dosładzam.
Ta okrągła forma do pieczenia z HalfPrice może służyć także jako naczynie do serwowania potraw. Na środku kładziemy miseczkę z dipem, dookoła kaszę kuskus, nasze warzywa grillowane i ogórka pociętego w plasterki i ułożonego finezyjnie. Prawda, że od razu chce się jeść?
zamiast kurczaka dałam kostki sojowej, poza tym robiłam wszystko tak jak podałaś i wyszło świetnie :D szczególnie ten dip nadaje charakterystycznego, nietypowego smaku dania, więc nie można go pominąć!
OdpowiedzUsuńtak dip to podstawa :)
Usuń