Dziś polecę Wam najłatwiejsze i najsmaczniejsze letnie ciasto z truskawkami, tarta z truskawkami, jest pyszna. Możemy zrobić je na Dzień Taty :)
Składniki:
- 1 ciasto kruche marki Kętrzyński (400 g),
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 150 g schłodzonego masła + odrobina do posmarowania blaszki.
- 1 ciasto kruche marki Kętrzyński (400 g),
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 150 g schłodzonego masła + odrobina do posmarowania blaszki.
Dodatkowo:
- 1,5 kg truskawek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier (do smaku),
- cukier puder do posypania ew. lody śmietankowe.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 kule mniejszą i większą. Mniejsza będzie na górę ciasta (na kratkę). Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. Formę do tarty ok. 24 cm średnicy smarujemy masłem. Następnie wałkujemy większą kulkę ciasta i wykładamy do blaszki, tworzymy też boczki, dociskamy je palcami. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20 min. Pieczemy wstępnie ok. 15-20 min. w 180 stopniach. W tym czasie truskawki podgotowujemy z cukrem aż puszczą wodę (doprawiamy do smaku. Cukier można w ogóle pominąć, gdyż ciasto i dodatki są słodkie). Podgotowane truskawki odcedzamy. Wodę możemy użyć do kompotu, dodając wodę do powstałego syropu. Przekładamy podgotowane truskawki do miski, mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Wykładamy na podpieczone ciasto. Z reszty ciasta wycinamy paski szerokości ok. 1 cm. Układamy w kratkę. Z części ciasta wycinamy ozdoby np. gwiazdki. Dociskamy je palcem do ciasta. Pieczemy ponownie ciasto ok. 20 min do zarumienienia. Możemy użyć opcji tylko górnej grzałki. Po wyjęciu i ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem, podajemy z lodami śmietankowymi.
Uwaga:
Ciasto jest lepiej kroić po całkowitym wystygnięciu, do tego truskawki nie rozpadają się tak jak od razu po upieczeniu. W pierwszym dniu ciasto jest chrupiące, na drugi dzień już bardziej miękkie.
Gdy nie mamy gotowego ciasta możemy użyć ten przepis:
prosty przepis na ciasto kruche:
- 4 szklanki mąki,
- 1 kostka masła,
- ok. 1 szklanka cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
- ok.2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
- 4 szklanki mąki,
- 1 kostka masła,
- ok. 1 szklanka cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
- ok.2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
Wykonanie:
Przepis jak wyżej.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari