Pyszne pieczone marchewki z sosem sezamowym to zdrowa i fajna przekąska, polecam :)
Składniki:
- 5 młodych marchewek,
- świeża kolendra (albo natkę pietruszki),
- sezam biały, czarny,
- pistacje prażone.
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka miodu np. Lawendowego.
Dip tahini:
- 1 łyżka pasty tahini,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej kolendry liści,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- 1 jogurt naturalny (mały),
- woda/mleko do uzyskania konsystencji lejącej, chyba że lubimy gęste sosy,
- sól (do smaku).
Wykonanie:
Marchewki dobrze myjemy i szorujemy. Robimy marynatę: wszystko mieszamy. Grubsze marchewki przecinamy na pół wzdłuż, mniejsze możemy zostawić w całości. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Marchewki smarujemy marynatą. Pieczemy w 180stopniach ok. 20-30 min. Na sam koniec możemy dorzucić sezam, pistacje, żeby się jeszcze trochę uprażyły. Po wyjęciu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami, sezamem, kolendrą/pietruszką. Maczamy marchewki dipie.
Dip tahini:
wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, ew dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji w zależności czy wolimy gęstszy czy bardziej lejący się sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari