piątek, 10 czerwca 2022

Ciasto piernikowe z kremem czekoladowym i truskawkami

Zapraszam na cudowne ciasto z nutą piernikową, kremem czekoladowym i truskawkami :)


Składniki:
- 1/2 piernika Kętrzyński XXL (750g),
- 1 łyżka kakao,
- śmietana 30% ok. 600ml,
- 2 czekolady gorzkie 70% kakao, 
- 1 mascarpone 500ml,
- 2-3 łyżki cukru (do smaku),
- 1/2 kg truskawek.

Wykonanie:
Śmietanę podgrzewamy z czekoladą do roztopienia, dodajemy cukier. Przecedzamy przez sito. Odstawiamy do przestudzenia, zakrywamy folią spożywczą tak aby dobrze przylegała do masy (dzięki czemu nie zrobi się "kożuch"). Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc. Ciasto pieczemy wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodajemy kakao, aby ciasto było ciemniejsze. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 40-60min do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy, powstałą górkę odcinamy. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno, ew jeszcze możemy dosłodzić, dodajemy mascarpone, ubijamy. Wykładamy do na ciasto, wyrównujemy, kładziemy połówki truskawek. Ponownie chłodzimy.  

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

Możemy też użyć ciasta czekoladowego na spód przepis tutaj i dodać przyprawy korzenne :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari