Swego czasu robiłam już ciasto arbuz, ale mam dla Was teraz inny przepis, także pyszny :)
Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju,
- ok. 200 g świeżego szpinaku baby,
- borówka amerykańska (duża garść),
- 2 galaretki arbuzowe lub malinowe/wiśniowe +750ml gorącej wody,
- serek naturalny 300g,
- śmietana 30% ok. 300g,
- ok. 2-3 łyżki cukru,
- 4 czubate łyżeczki żelatyny+odrobina wody do rozpuszczenia.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem, na koniec dodajemy olej, ponownie mieszamy. Dodajemy zblendowany szpinak. Do podkręcenia koloru możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Tortownicę ok. 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180stopni (góra - dół) tak ok. 45min - 1 godz. do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy. W międzyczasie rozrabiamy galaretki w mniejszej ilości gorącej wody niż na opakowaniu producenta. Odstawiamy do ostudzenia, wkładamy do lodówki do tężenia. Śmietankę ubijam z cukrem (do smaku), łączymy delikatnie z serkiem. Żelatynę zalewamy małą ilością wody (do przykrycia tylko), do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją, tylko do stopienia. Dodajemy do żelatyny z 2 łyżki masy serowej, mieszamy. Następnie całość masy serowej mieszamy z żelatyną. Na ostudzony spód wykładamy masę serową. Wkładamy do lodówki do tężenia. Gdy galaretka będzie tężeć wylewamy ją na masę serową. Wciskamy borówkę amerykańską. Ponownie chłodzimy do całkowitego stężenia warstw.
UWAGA: Możecie też użyć przepisu na spód (przepis tutaj).
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari