wtorek, 10 stycznia 2023

Kakowo-cytrynowe babeczki z wiśniami i czekoladowym kremem

Na karnawał polecam babeczki z czekoladowym kremem z wiśniami :)


Składniki:
- 1 opakowanie ciasta Babka cytrynowa Kętrzyński (400g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 średniego słoika wiśni kandyzowanych/z kompotu itp.

Krem czekoladowy:
- ok. 330 ml śmietany 30%,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady.

Wykonanie:
Ciasto mieszamy z jajkami, wodą, dodajemy olej, kakao, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wylewamy do form na muffinki z papilotkami 1/3 wysokości. Następnie wkładamy wiśnie, zalewamy ciastem. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopni do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę studzimy. Najlepiej dzień wcześniej podgrzać śmietanę, dorzucamy połamaną czekoladę mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy. Przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną czekoladę ze śmietaną ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką np. Wilton 1 M. Wyciskamy krem na nasze babeczki. Pyszności :) Polecam!
 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


Jeżeli nie macie pod ręką ciasta Kętrzyński polecam przepis na babeczki 



Składniki:
(przepis na 12 muffinek)
- 300 g mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- sok z połówki cytryny,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- wiśnie z kompotu/kandyzowane.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodajemy kakao, oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Do składników wyciskamy sok z połówki cytryny (uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników.

Przepis dalej jak wyżej :)













2 komentarze:

  1. 1.czy ten smak cytryny nie jest wyczuwalny w babeczkach po dodaniu kakao? 2. jaką konsystencję ma ten krem, bardziej taki śmietankowy puszysty czy bardziej zwarty? mam swoją ulubioną czekoladę ręcznie robioną i ona po stopieniu jest dosyć gęsta (bardziej niż sklepowa), więc nie wiem czy proporcje będą dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie mało wyczuwalny smak cytryny, ale jak ktoś jest wrażliwy wyczuje. Co do kremu to mój jest delikatny kremowy, ale z każdym dniem w lodówce sztywnieje, po wyjęciu do temp pokojowej jest miękki.

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari