Pyszna Wielkanocna sałatka z różowym sosem, brzmi pysznie ?
Składniki:
- 4 jajka,
- pęczek szparagów,
- 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny,
- główka sałaty,
- ok. 125 g łosoś wędzony na ciepło,
- 3 rzodkiewki,
- 2 większe pomidory,
- garść pestek dyni,
- garść czarnego sezamu,
sos:
- 2 łyżki majonezu Kętrzyński,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 mały ugotowany burak,
- sól, cukier do smaku.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo ok. 10 min. W osolonej wodzie gotujemy szparagi ok. 8 min. Następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu pozostaną ładne zielone. Na talerz wykładamy sałatę, awokado obieramy wyjmujemy pestkę tniemy w paski, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Szparagi kroimy na pół, układamy na sałacie pomiędzy awokado, następnie wykładamy łososia łamiemy i kładziemy dookoła warzyw. Jajka kroimy w ćwiartki, podobnie pomidory. Układamy na talerz. Na koniec posypujemy pestkami dyni i sezamem. Podajemy z kleksami różowego sosu.
Sos:
Buraka gotujemy do miękkości lub kupujemy już gotowego. Majonez mieszamy z chrzanem bądź używamy już majonezu chrzanowego Kętrzyński, dodajemy jogurt, odrobinę soku z cytryny, trzemy ugotowanego buraka na drobnych oczkach tarki. dodajemy sól i cukier (do smaku).
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Nie wiem, czy wielkanocna, ale dla mnie bomba. Pieczone buraki, pieczona kukurydza, ser niebieski plesniowy, orzechy, sezam, rukola, ogórek świeży i lekki dressing z oliwą i granat.
OdpowiedzUsuńNie znoszę sałatek z majonezem.
brzmi też super :)
UsuńWiem, że do Wielkanocy jeszcze sporo czasu ale bardzo spodobał mi się ten przepis! Wieczorem stawiam się w kuchni i próbuję wykonać takie cuda.
OdpowiedzUsuń