Mega cytrynowe szybkie cupcake, krem na basie śmietany, mascarpone i galaretki, niebo w buzi :)
Składniki:
- 1 babka cytrynowa Kętrzyński,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 jajka,
- 7 łyżek oleju,
- 1 mascarpone 500g,
- 250 ml śmietany 36%,
- 1 cytrynowa galaretka,
- lemon curd lub dżem np. z pomarańczy/brzoskwiń,
- do ozdoby czekoladowe jajka.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, ubijamy na wysokich obrotach miksera, mieszamy. Wylewamy ciasto do formy na muffinki, na papilotki, tak do 1/3 wysokości, następnie dajemy po 1 łyżeczce lemon curd lub dżemu. Wylewamy kolejną partię ciasta, pamiętając że babeczki jeszcze urosną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180stopni na ok. 30min (do suchego patyczka). Wyjmujemy z blaszki babeczki, studzimy. Powstałą górkę możemy odciąć i pokryć kremem, albo zakryć ją także kremem.
Krem:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku w niewielkiej ilości wody, dałam tak 1/3 kubka wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijam z mascarpone, dodajemy ewentualnie cukier (pamiętając, że galaretka jest słodka). Ubijamy na najwyższych obrotach mikser, aż zrobi się krem. Po ostudzeniu galaretki dodajemy do mascarpone, delikatnie mieszamy. Dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Mieszamy, chłodzimy w lodówce. Gdyby nam nie tężał krem, możemy dodać dodatkowo kilka łyżeczek roztopionej żelatyny. Przekładamy krem do rękawa z ozdobną tylką (użyłam 1M Wiltona). Wykładamy krem na babeczki. Dekorujemy babeczki czekoladowymi jajkami.
przepis na lemon curd (tutaj)
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari