Jak co roku moja mama robi na każde święta Chatkę Puchatka. Dziś i ja zamieszczam przepis :)
Składniki:
- 1 l mleka,
- 250 ml śmietany 18%,
- 1 kostka masła (200g) temp. pokojowa,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 4 jajka,
- 1 łyżka kakao,
- ok.36 sztuk herbatników.
Polewa:
- ok. 5 łyżek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ok. 100 g masła.
Do ozdoby:
Wiórki kokosowe.
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka powoli wlewamy roztrzepane jajka ze śmietaną. Gotujemy, aż podzieli się na ser i serwatkę.
Sitko wykładamy podwójną warstwą gazy i odcedzamy ser, nie za mocno, żeby sernik nie był zbyt suchy. Masło umieszczamy w misie miksera łączymy cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masła dodajemy powstały ser, stopniowo, ucierając do powstania gładkiej masy (żeby by rozcieńczyć, można dodać 3 łyżki śmietany 30%). Powstałą masę dzielimy na dwie miseczki, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy.
Na dużym kawałku folii aluminiowej, układamy 18 herbatników, 3 rzędy po 6 sztuk, ukladamy je poziomo. Smarujemy je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek na później. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, które smarujemy jasną masą serową. Na samym środku wzdłuż wykładamy resztę ciemnej masy. Pomagając sobie folią podnosimy boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Najlepiej żeby pomogła nam druga osoba. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na drugi dzień robimy polewę, polewamy posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis skserowany od mamy z czasopisma kobiecego (niestety brak nazwy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari