sobota, 15 kwietnia 2023

Pierniko-sernik

Ciasto nie tylko na Boże Narodzenie, lubię połączenie przypraw korzennych i sernika, tak powstał idealny pierniko-sernik na wiosnę :)


Składniki:
Piernik:
- 1 Piernik Kętrzyński XXL (750g),
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 łyżki kakao.

Masa sernikowa:
- 1 kg sera twarogowego zmielonego (wiaderko),
- 2 jajka,
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego.

Polewa:
- ok. 5 łyżek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ok. 100 g masła.

Do ozdoby:
płatki migdałowe, migdały bez skórki, morele.

Wykonanie:
Składniki na piernik wrzucamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto. Przelewamy do formy prostokątnej 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrabiamy masę sernikową. Masło topimy, studzimy. Ser mieszamy z jajkami, budyniem i cukrem, następnie delikatnie wlewamy masło, ponownie mieszamy. Masę sernikową wylewamy na piernikową. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz. Po wyjęciu i ostudzeniu, robimy polewę. wszystkie składniki mieszamy, gotujemy na małym ogniu do połączenia i utworzenia polewy. Wylewamy na sernik. Ozdabiamy migdałami i morelami. 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari