środa, 19 kwietnia 2023

Kluski śląskie z mięsem

Na szybki obiad z resztek z bulionu polecam domowe kluski śląskie z mięsem :)


Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- ok. 7 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka
- odrobina sóli,

Nadzienie:
- ok. 300 g gotowanego mięsa z rosołu np. udźca z indyka,
- 1-2 marchewki,
- pietruszka i inne warzywa z rosołu,
- sól, pieprz (do smaku),
- 1 łyżka masła
- 1 cebula. 

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy jak będą miękkie, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (najlepiej jeszcze wycisnąć je przez praskę), studzimy. Do miski przekładamy ziemniaki, dzielimy je na 4 części. Jedną część wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile wyjeliśmy ziemniaków). Dodajemy jajka, odłożone ziemniaki. zagniatamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką ziemniaczaną.

Nadzienie:
Mięso gotujemy w bulionie z warzywami do miękkości (pęczek włoszczyzny, 1 cebula), studzimy. możemy użyć mięsa z poprzedniego dnia. Cebulę kroimy, dusimy do miękkości na maśle i oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy mięso, dodajemy i też mielimy uduszoną cebulę. Możemy zmielić także warzywa z rosołu np. 1 marchewkę, seler, pietruszkę (co chcemy). Doprawiamy do smaku.

Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy placuszki ok.1/2cm grubości, w środek nakładamy po łyżeczce nadzienia mięsnego. Lepimy brzegi tworząc kulę (wielkość jak uważamy). 
gotujemy osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejszamy ogień i wkładamy kluski. Gotujemy je  w gorącej wodzie na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Dodatkiem może być cebulka uduszona, lub okrasa z cebulki i boczku, do tego surówka z kapusty kiszonej z marchewką - pycha obiad :)















2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari