Dzień dobry, na weekend może zrobicie pyszną szakszukę?
Składniki:
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- 1/3 kostki masła,
- odrobina oleju,
- 3-4 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie boczek,
- sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru (do smaku),
- majonez Kętrzyński,
- 1 dojrzałe awokado i sok z cytryny/limonki żeby nie ciemniało,
- szczypiorek/ bazylia/ pietruszka/ świeża kolendra do posypania.
Wykonanie:
Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni. Odkładamy, nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelnie na maśle z odrobiną oleju dusimy do miękkości. Dodajemy rozdrobniony czosnek. Solimy, pieprzymy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na większą kostkę. Wrzucamy pomidory, delikatnie mieszamy i pozostawiamy tak, aż woda odparuje (nie mieszamy bo zrobi się przecier, a chcemy mieć pomidory). Dodajemy boczek. Na to rozbijamy 4 jajka i dusimy, aż białko się zetnie. Możemy na koniec przykryć pokrywką (ale wtedy jajka pokryje białko). Podajemy z awokado pokrojonym na plasterki (wyciskamy cytrynę, żeby nie ciemniało), posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem posmarowanym majonezem Kętrzyńskim.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari