Najlepsze do grilla są pieczone młode ziemniaczki, do tego jogurtowy dip :)
Składniki:
- ok. 1/2 kg młodych ziemniaczków (lub więcej),
- jogurt typu grecki,
- garść mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawa grecka,
- feta,
- oliwa z oliwek,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 czerwona cebula,
- sól, cukier, pieprz (do smaku).
Wykonanie:
Ziemniaczki szorujemy, myjemy. Do solonej wody wrzucamy w całości w skórce. Gotujemy do lekkiej miękkości. Możemy użyć ziemniaczków już ugotowanych paczkowanych np. w Biedronce - to super ułatwia, gdy nie mamy czasu. Następnie odlewamy z wody, przekładamy na blaszkę, psikamy/polewamy olejem z oliwek (używam takiego w sprayu i jest super). Pieczemy do zarumienienia ok 15 min. Na koniec odrobinę solimy.
Jogurt mieszamy z szatkowaną miętą, odrobiną cukru/miodu, soku z cytryny. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy do smaku, dodajemy odrobinę oliwy.
Ziemniaczki po upieczeniu posypujemy fetą i czerwoną cebulą, możemy też zapiekać z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari