Pyszne delikatne ciasto z nutą korzenną, do tego krem śmietanowy z mascarpone i kwaskawe truskawki - połączenie idealne.
Składniki:
- 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g),
- 2 i 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 łyżka kakao,
- 1/2 kg truskawek.
Krem:
- 250 g mascarpone (schłodzone),
- ok. 200 g śmietany 30 lub 36% (schłodzona),
- 1/3 szklanki cukru (do smaku).
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy tortownicę ok. 24 cm papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 min - 60 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto do ostygnięcia. Powstałą "górkę" odkrajamy. Krem wykładamy na ostudzony piernik. Dekorujemy truskawkami i jadalnym kwiatami.
Krem:
Śmietanę i mascarpone z cukrem ubijamy na sztywno.
Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński @majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonez_ketrzynski/
aż się człowiek robi głodny jak patrzy na taką górę kremów z truskawkami :D takie świeżutkie ciasto, do tego sypana herbata owocowa albo kawusia to idealny przepis na leniwe popołudnie i relaks w ogrodzie :D szkoda tylko że truskawkowy sezon tak szybko się kończy :(
OdpowiedzUsuńto prawda, dlatego trzeba korzystać i jeść je póki są :)
Usuń