Ta sałatka jest mega sycąca, letnia i wspaniała.
- 1 opakowanie młodych ziemniaczków ugotowanych (gotowe),
- pęczek szparagów zielonych.
- 2 jajka (ugotowane na twardo),
- 5 truskawek,
- garść groszku cukrowego,
- odrobina oliwy z oliwek,
- sól/majeranek/rozmaryn,
- 3 rzodkiewki.
Dip ziołowy:
- 1 łyżka majonezu Kętrzyński,
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego,
- 1 pęczek koperku,
- kilka liści świeżej mięty,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cytryny (sok),
- odrobina oliwy z oliwek,
- odrobina cukru do smaku.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo ok. 6min. Gotowe ugotowane ziemniaczki obtaczamy w soli, majeranku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200stopni z opcją grilla ok. 20 min do zarumienienia. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. Groszek możemy podgotować, ale równie dobrze smakuje taki surowy. Na talerzu układamy ziemniaczki, pokrojone jajko, truskawki, plasterki rzodkiewki. Posypujemy wszystko groszkiem. Mieszamy z dipem.
Dip:
Czosnek wyciskamy, zioła szatkujemy, wszystko mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku przyprawami, sokiem z cytryny i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari