czwartek, 22 czerwca 2023

Sernik truskawkowy

Zapraszam na mega pyszny i truskawkowy sernik na zimno.



Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Kętrzyński,
- 1/2 kostki masła,
- ok. 1-3 łyżka śmietany,
- szczypta soli.

Masa serowa:
- 1kg ser zmielony sernikowy naturalny,
- 2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka wrzątku,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- ok. 4 łyżki cukru (do smaku),
- ok. 700 g truskawek + cukier,

lub przepis na szybkie kruche ciasto:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła (zimnego),
- ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- ok. 1 łyżka śmietany 18%.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera, wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Tortownicę rozmiaru ok. 24cm wykładamy papierem do pieczenia.  Wyjmujemy ciasto rozwałkowujemy lub ugniatamy ręką w tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Gdy zostanie nam reszta niewykorzystanego ciasta robimy ciasteczka lub mrozimy je. Pieczemy ok. 20-30 min w 180stopniach do zarumienienia i suchego patyczka.  Studzimy.  W tym czasie robimy masę serową. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Truskawki obieramy ze szypułek, wkładamy do garnka zasypujemy odrobiną cukru, zalewamy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu, żeby puściły sok i zmiękły. Zbyt dużą ilość soku możemy przelać i zrobić lemoniadę. Z reszty blendujemy sok z truskawkami, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny, dobrze mieszamy, studzimy. Łączymy z sernikiem i wystudzoną galaretką, mieszamy. Odkładamy masę do tężenia do lodówki. Gdy będzie za wodnista dodajemy więcej żelatyny. Przelewamy masę na podpieczony spód. Wkładamy do lodówki na noc. Na następny dzień dekorujemy truskawkami, a przed samym podaniem bezikami. 
 

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari