Pyszny lekki sernik idealny na lato:
Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński,
- 2 jajka,
- 7 łyżek oleju,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 kg twarogu na sernik w wiaderku,
- 1 galaretka krystaliczna,
- 2 galaretki malinowe,
- 1/2 cytryny (sok do nasączenia),
- owoce lata: borówka amerykańska, czerwona porzeczka, agrest itp.
Wykonanie:
Ciasto łączymy z jajkami, wodą mieszamy na wysokich obrotach, dodajemy olej, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wylewamy do blaszki 25x25 cm lub małej tortownicy ok. 24cm, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni ok 45 min do suchego patyczka. Wyjmujemy studzimy. Nasączamy ciasto sokiem z 1/2 cytryny połączonej z wodą. W tym czasie krystaliczną galaretkę mieszamy z 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Lejącą tężejącą galaretkę mieszamy z twarogiem, dodajemy ok. 4 łyżki cukru pudru (do smaku). 2 malinowe galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Studzimy i wkładamy do lodówki do tężenia. Wylewamy masę serową na ciasto, układamy owoce lata, następnie tężejącą malinową galaretkę wylewamy na górę. Wkładamy ciasto do lodówki najlepiej na noc.
Możemy też użyć przepisu na prosty biszkopt:
Biszkopt:- 5 białek,
- 5 żółtek,
- ok. 1 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli.
5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 20-30 min. (użyłam opcji góra-dół). Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzenia) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwracamy tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 2-3 równe blaty. Do tego ciasta używamy tylko jeden blat.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari